30.6.2022
Suomen Kiropraktikkoliitto ry:n selvennys vastalääke.fi sivustolla 21.6.2022 julkaistuun artikkeliin; “Naksautteluhoidot – onko niistä hyötyä?”
Suomen Kiropraktikkoliitto ry haluaa selventää/täydentää muutamaa artikkelissa mainittua kohtaa nimenomaan kiropraktikoiden osalta. Kyseessä on siis nimenomaan selvennys/ täydennys, ei tieteellinen artikkeli. Selvennystä/täydennystä vaativat kohdat löytyvät listattuna alta;
1. Suomen Kiropraktikkoliitto tukee ja on täysin samaa mieltä sen kanssa, että terdeydenhuollon ammattihenkilön pätevyys on hyvä tarkistaa Valviran ylläpitämästä JulkiTerhikki rekisteristä www.julkiterhikki.valvira.fi.
2. Suomen Kiropraktikkoliitto joka kuuluu myös Euroopan ja Maailman kiropraktikkojärjestöihin, (European Chiropractor’s Union sekä World Federation of Chiropractic) eivät tue väitettä että manuaalisista hoidoista olisi apua viskeraalisiin vaivoihin (1). Niin ECU kuin WFC ovat tämän myös julkaisseet omilla alustoillaan. Näin ollen vastalääkkeen artikkelissa esitetty kohta on virheellinen sen suhteen että se koskisi Suomen Kiropraktikkoliitto ry:n kiropraktikoita.
3. Lisäksi haluamme tarkentaa vastalääkkeen artikkelin kohtaa jossa mainitaan, että “ulkomailla oppinsa suorittaneiden tutkintojen laatu on kirjavaa, sillä koulutusta tarjoavia oppilaitoksia ei ole hyväksytty maailmanlaajuisesti mihinkään rekisteriin”. Tämä kohta ei kiropraktikoiden koulutuksen osalta pidä paikkaansa. Australasiassa koulutusta valvoo Council on Chiropractic Education Australasia (CCEA) (2), USA:ssa koulutusta valvoo Council on Chiropractic Education (CCE) (3), Euroopassa koulutusta valvoo European Council on Chiropractic Education (ECCE) (4), Kanadassa koulutusta valvoo Federation of Canadian Chiropractic (FCC) (5), sekä lisäksi on vielä näitä kaikkia yhdistävä The Councils on Chiropractic Education International (CCEI) (6). Lisäksi on myös hyvä huomioida että jokaisen koulutusmaan viranomaiset valvovat omia yliopistojen ja korkeakoulujen koulutusohjelmia omien standardien, säädöksien sekä lakiensa mukaisesti.
4. Kuten vastalääkkeen artikkelissa mainitaan, niin kiropraktiikan kehitti D.D. Palmer 1890-luvulla. Aikanaan eri sairauksien syntyä on selitetty selkärangan toimintahäiriöillä, mutta on hyvä huomioida että tästä on aikaa n. 130 vuotta. Nykypäivänä yksikään CCEA:n, CCE:n, ECCE:n tai FCC:n valvoma koulutusohjelma ei tue tätä historiallista olettamusta.
5. Kiropraktikko on terveydenhuollon ammattilainen, joka tutkii ja hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja ja näin ollen pyrkii mm. kivunlievitykseen sekä liikkuvuuden ja potilaan yleisen toimintakyvyn parantamiseen mm. nivelten manipulaatiolla (7),(8),(9),(10),(14),(15),(16),(17),(18). On hyvä huomioida että manipulaatio ei ole ainut käytettävissä oleva tekniikka, vaan myös pehmytkudoskäsittelyt, mobilisaatiot ja itsehoitoharjoitteet kuuluvat kiropraktikoiden työkalupakkiin. Lisäksi on tärkeää huomioida että kiropraktikon koulutukseen kuuluu oleellisena osana erotusdiagnostiset taidot, joissa hoidon mahdollisia vasta-aiheita tarkastellaan ja tutkitaan. Kiropraktikot toimivat yhteistyössä muiden terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa, ja ohjaavat asiakkaan tarpeen mukaan mm. lääkärin vastaanotolle.
6. Manipulaation spesifejä ja monimutkaisia vaikutusmekanismeja ei nykytiedon valossa vielä täysin ymmärretä. Aiheesta on kuitenkin olemassa erilaisia tutkimuksia ja teorioita ja lisätutkimuksia aiheesta tehdään koko ajan lisää (9), (10).
7. Vastalääkkeen artikkelissa mainitaan myös; “manipulaatiohoitoja harjoittavien koulukuntien käyttämä puhetapa nikamien sijoiltaanmenosta ja paikalleen laitosta ja kehon epätasapainosta on ongelmallista”. Suomen Kiropraktikkoliitto ry (osana European Chiropractor’s Union sekä World Federation of Chiropractic) haluaa painottaa että se ei tue edellä mainitun kaltaista puhetapaa. Tässäkin yhdessä painotamme että tämänkaltaista “puhetapaa” ei myöskään opeteta tai tueta CCEA:n, CCE:n, ECCE:n tai FCC:n valvomissa kiropraktikoiden koulutusohjelmissa.
8. Vastalääkkeen artikkelin “tiivistelmä” kohdassa mainitaan että “kaularangan manipulaatiota ei suositella lainkaan”. Edellämainittu lause ei tue tämänhetkistä tutkittua tietoa. Manuaalinen terapia johon myös manipulaatio kuuluu, on koulutetun ammattihenkilön antamana turvallista (12). Manipulaation esim. nikamavaltimoiden dissekaation syy-seurausshde on erittäin harvinainen manuaaliseen terapiaan liitetty potilasvahinko. Manipulaation ja dissekeaation välillä vallitseva vähäinen yhteys selittyy dissekaation tavallisella ensioireella, niskakivulla, jonka vuoksi kivusta kärsivät hakeutuvat manuaaliseen terapiaan jo olemassa olevan dissekaation kanssa (10), (11). Manipulaation ja dissekaation yhteyttä kartoittava meta-analyysi on todennut, että aiempi uskomus manipulaation hoidon jälkeisistä nikamavaltimoiden dissekaatioista on saattanut lisätä merkittävästi aiheettomia potilasvahinkoepäilytapauksia (10), (11), (12), 13).
Suomen Kiropraktikkoliitto ry:n puolesta Pirkkalassa 30.6.2022
Juha Kaari, pj. Suomen Kiropraktikkoliitto ry
Lähteet:
- Cote P, et al. The global summit on the efficacy and effectiveness of spinal manipulative therapy for the prevention and treatment of non-musculoskeletal disorders: a systematic review of the literature; Chiropractic and Manual Therapies (2021) 29:8
- www.ccea.com.au
- www.cce-usa.org
- www.cce-europe.org
- www.chirofed.ca
- www.cceintl.org
- www.chiropractic.ca/about-chiropractic/what-does-a-chiropractor-do/
- www.acatoday.org/news-publications/news-room/keyfacts/
- Michael J, Gyer G, Davis R, Chapter 1: Manipulation Therapy Theory, Chapter 2: The neurophysiology of manipulation in Osteropathic and Chiropractic Techniques for manual therapists; a comprehensive guide to spinal and peripheral manipulations. London and Philadelphia, Jessica Kingsley Publishers, 2017.
- Luomajoki H, Koho P, Ojala t, Röning T, Takatalo J, Tarnanen S, Holopainen R, Mikkonen J, Ekström K, Kouri JP. luku 3: 3.11.1 – 3.11.6: Ammattilaisen Kipukirja, VK-Kustannus OY, 2020.
- Cassidy, J.D., et al., Risk of vertebrobasilar stroke and chiropractic care: results of a population-based case-control and case-cross-over study. Spine (Phila Pa 1976), 2008. 33(4 Suppl): p.S176-83
- Cassidy, J.D., G. Bronfort, and J. Hartvitgsen, Should we abandon cervical spine manipulation for mechanical neck pain? No. BMJ, 2012. 344: p. e3680
- Church, E.W., et al., Systematic Review and Meta-Analysis of Chiropractic care and cervical artery dissection: No evidence for Causation. Gureus, 2016. 8(2): p. e498
- Dunning, J.R., et al., Upper cervical and upper thoracic thrust manipulation versus nonthrust mobilization in patients with mechanical neck pain: Randomized Controlled Trial, J Orthop Sports Pays Ther. 2012 Jan; 42(1):5-18.
- Neil M. Paige, MD, MSHS; Isomi M. Miake-Lye, BA; Marika Suttorp Booth, MS; et al., Association of spinal manipulative therapy with clinical benefit and harm for acute low back pain: Systematic review and meta-analysis. JAMA. 2017;317(14):1451-1460.
- Amir Quaseem, MD, PhD, MHA; Timothy J. Wilt, MD, MPH; Robert M. McLean, MD and Mary Ann Forciea, MD; for the clinical guidelines committee of the American College of Physicians: Noninvasive treatments for acute, subacute and chronic low back pain: A clinical practice guideline from the American College of Physicians. Ann Interm Med. 2017 Apr 4;166(7):514-30
- Hartvigsen J., Hancock Mark J., Kongsted A., et al., What is low back pain and why we need to pay attention, Lancet 2018;391:2356-67
- Nadine E Foster, Johannes R Anema, Dan Cherkin, et al., on behalf of the Lancet Low Back Pain Series Working Group; Prevention and treatments of low back pain: evidence, challenges, and promising directions, Lancet 2018; 391:2368-83